Τετ08172022

Last update12:42:35 PM

ΣΤΡΟΧΑΙΜ

 

 19-11-2015 Από μηχανής θέατρο, ΑΘΗΝΑ

 

  stroxaim 2 Στο “Στροχάιμ” o συγγραφέας Δημήτρης Δημητριάδης αντλεί την έμπνευση του από τη “Λεωφόρο της Δύσης” του Μπίλι Γουάϊλντερ. Καθόλου τυχαία η επιλογή, μιας και είχε τρομερή επιτυχία όταν πρωτοπαρουσιάστηκε το 1950.

   Από την ταινία κρατά τους ήρωες ίδιους τόσο ψυχικά όσο και σωματικά. Στο ρόλο της Νόρμα Ντέσμοντ είναι η Καρυοφυλλιά Καραμπέτη, που με την κινησιολογία της καταφέρνει να ενσαρκώσει την εικόνα μιας ξεπεσμένης πρωταγωνίστριας του βωβού κινηματογράφου. Αντίστοιχα ο Άκις Βλουτής παρουσιάζει άψογα τον χαρακτήρα του άρρωστου ψυχικά και σωματικά σκηνοθέτη και ηθοποιού, Έριχ Φον Στροχάιμ. Παρούσα στη σκηνή η σύντροφος του, Ντενίζ, που ενσαρκώνει ιδανικά η Αγλαϊα Παππά.

   Η παράσταση αυτή είναι επί της ουσίας η σύγκρουση δύο κόσμων. Από τη μια η αίσθηση της αποτυχίας που αποπνέει η πλευρά της Νόρμα Ντέσμοντ και από την άλλη η εικόνα της παραίτησης από τη ζωή συνολικά από τον Στροχάιμ. Μπροστά στη θέα του θανάτου, καταθέτουν ενδιαφέροντες απόψεις για την επιρροή του μύθου στη ζωή ενός θνητού και για τη σχέση του δημιουργού με το έργο του. Το πιο σημαντικό όλων, όμως, είναι η υστεροφημία που δίνει την ψευδαίσθηση της αθανασίας, που αντλεί η φήμη και η δόξα.

stroxaim 3   Ο Σταμάτης Φασουλής θέτει επί σκηνής τους τρεις χαρακτήρες με αμεσότητα απέναντι στο κείμενο του Δημητριάδη. Αποφεύγοντας τις υπερβολές στην υποκριτική διάθεση των ηθοποιών, καταφέρνει να παρουσιάσει στρωτά ένα έργο αρκετά δύσκολο για παρουσίαση στο θεατρικό σανίδι. Αδυναμία μπορεί να θεωρηθεί μόνο το γεγονός ότι η ροή των πληροφοριών για το παρελθόν των χαρακτήρων είναι πολύ γρήγορη, καθιστώντας ως ένα βαθμό δυσνόητο το κείμενο από το κοινό

   Εν κατακλείδι, το “Στροχάιμ” είναι μια ιδιότυπη αφήγηση για το φόβο των ανθρώπων απέναντι στον σωματικό, αλλά και πνευματικό θάνατο. Με τρεις ηθοποιούς μοναδικούς στο είδος του, το κείμενο παίρνει σάρκα και οστά επί σκηνής και επιζητά να κοινωνήσει τα κύρια στοιχεία του με το κοινό. Για το αν το καταφέρνει, απαντήσεις θα λάβετε μόνοι σας πηγαίνοντας εκεί για να το δείτε.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

stroxaim 1

 

Share on Myspace
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ