Πεμ10212021

Last update12:42:35 PM

Ω ΤΙ ΚΟΣΜΟΣ ΜΠΑΜΠΑ

 

12-12-2015 Θέατρο Προσκήνιο, ΑΘΗΝΑ


w ti kosmos mpampa 2015 1    Αυτό το έργο έκανε 40 χρόνια να ξανανέβει στα ελληνικά θέατρα. Φέτος είναι η δεύτερη σεζόν που ανεβαίνει στο θέατρο Προσκήνιο.

    Κατά κύριο λόγο το έργο του Μουρσελά είναι μια κριτική απέναντι στην μικροαστική κοινωνία της εποχής εκείνης. Είναι ένα έργο πολυεπίπεδο και ο Νίκος Χατζηπαπάς με τη σκηνοθεσία του δίνει την αίσθηση στο κοινό ότι γράφτηκε στην εποχή μας για την εποχή μας.

    Το πρώτο μέρος αποτελείται από ολιγόλεπτα μέρη, στα οποία σκιαγραφείται η δομή της κοινωνίας μας με τις διαπροσωπικές σχέσεις να πρωταγωνιστούν. Στο δεύτερο μέρος υπάρχουν ιστορίες πιο ανεπτυγμένες στις οποίες ο Μουρσελάς μιλάει εύστοχα για την ελευθερία και τη σχέση της με τους περιορισμούς, καθώς και το «επάγγελμα μάνα» που επιλέγουν πολλές γυναίκες στη ζωή τους. Σε αρκετά από αυτά τα σημεία το έργο αποκτά μια οργουελική μορφή, κυρίως λόγω της κριτικής απέναντι στα κατευθυνόμενα μέσα ενημέρωσης.

   w ti kosmos mpampa 2015 3Η μουσική κυριαρχεί σε όλο το έργο με το πιάνο του Κώστα Χαδούλη και τα υπέροχα a la musical τραγούδια. Ολοι οι ηθοποιοί είναι απόλυτα συγχρονισμένοι και η ροή της παράστασης είναι αρμονική, αν και τα μέρη της είναι τελείως διαφορετικά τόσο σε ύφος όσο και σε παρουσία πάνω στη σκηνή.

   Η παράσταση κυριαρχείται από μια έντονη ανάγκη του Μουρσελά να αναδείξει όλα εκείνα τα στοιχεία που καθιστούν την κοινωνία μας ανήμπορη να εξελιχθεί. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, τα στοιχεία έχουν μεγενθυθεί και φαίνεται περίτρανα από τη σουρεαλιστική απόδοση των videos εκατέρωθεν της σκηνής. Σε αυτά γίνεται αναφορά για αλλαγές στο κυκλοφοριακό, που προκαλούν σαρκαστικό γέλιο.

    Τα πολλά διαφορετικά είδη θεάτρου συνυπάρχουν αρμονικά στην αλληλουχία των μερών που παρουσιάζονται στην παράσταση. Και αυτό είναι και το μεγαλύτερο στοίχημα αυτής της παράστασης. Το αν το καταφέρνουν μένει να το διαπιστώσετε μόνοι σας, πηγαίνοντας να το δείτε. Προσωπικά εξεπλάγην πέρσι όταν συνάντησα δύο ηλικιωμένες κυρίες που μου είπαν ότι δεν υπήρχαν εισιτήρια διαθέσιμα για να δουν την παράσταση όταν πρωτοανέβηκε πριν 40 χρόνια και ήρθαν τώρα για να τη δουν πρώτη φορά. Αυτό είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο της σημασίας που έχει αυτή η παράσταση.

 

  ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

w ti kosmos mpampa 2015 2

Share on Myspace
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ