SPEED DATE
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις 11 Μαρτίου 2016
- Γράφτηκε από τον/την Lefteris
7-3-2016 Θέατρο Τζένη Καρέζη
Το speed date είναι από τις αρχές της δεκαετίας του 90 ένα είδος μόδας στον τρόπο που κάνουν γνωριμίες οι άνθρωποι. Εδώ και δέκα χρόνια έχει έρθει και στην Ελλάδα και έχει μεγάλη ανταπόκριση. Ο τρόπος που λειτουργεί είναι απλός: Σου δίνονται λίγα λεπτά για να συνομιλήσεις με κάποιον και στο τέλος σημειώνεις αν σε ενδιαφέρει να τον ξαναδείς, δίνοντας το κινητό του τηλέφωνο. Αυτές τις συνομιλίες επεξεργάστηκε ο Γιώργος Ηλιόπουλος και ετοίμασε αυτή την παράσταση.
6 άντρες και 6 γυναίκες, τόσο διαφορετικοί ο ένας από τον άλλο, επί σκηνής δίνουν για 100 λεπτά τη δική τους οπτική για τη ζωή και τις διαπροσωπικές σχέσεις. Από τον χωρισμένο μετά από μακροχρόνια σχέση που μοναδικά αναπαριστά ο Κωστής Σαββιδάκης μέχρι τον Στέλιο Γιαννάκο που οπτικοποιεί έναν εξωγήινο που εξερευνά τη Γη και τους ανθρώπους, ο Ηλιόπουλος καταφέρνει να παρουσιάσει πολύπλευρα χαρακτήρες που υπάρχουν γύρω μας. Βέβαια μεγεθύνει τις «παραξενιές» τους, ιδίως με τον Γιώργο Τσαγκαράκη, που είναι κολλημένος με τις πορνοταινίες.
Το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει η παράσταση είναι στον τρόπο που διαπραγματεύονται οι 12 χαρακτήρες την ίδια τους την υπόσταση με τον εκάστοτε παρτενέρ που τους τυχαίνει να βρεθούν επί σκηνής. Έτσι ο Παναγιώτης Νάτσης ως σεξομανής μεγαλοποιεί τα πάντα γύρω από τον εαυτό του και αντιδρά διαφορετικά μπροστά στην εργασιομανή Γεωργία Καραμέρου και αλλιώς στην νεαρή Κωνσταντίνα Νικολοπούλου.
Η μουσική και τα projections με μηνύματα συνηγορούν στην τάση του Ηλιόπουλου να φέρει σε ένα άμεσο τρόπο νοήματα για τη ζωή που σηκώνουν πολύ συζήτηση. Και το ευτυχές σε αυτή την παράσταση είναι το γεγονός ότι ξεχειλίζει από το χιούμορ! Είναι το όπλο του Ηλιόπουλου όταν παρουσιάζει «πυροβολημένους» σαν τον Μάνο Κωστή, να φαίνονται ξεκαρδιστικοί και όχι τραγικές φιγούρες μιας άλλης ζωής σε παράλληλο σύμπαν.
Καθόλου τυχαία χρησιμοποιώ τα ονόματα των ηθοποιών για να προσεγγίσω τους χαρακτήρες, μιας και η διανομή των ρόλων στους ηθοποιούς είναι τουλάχιστον ιδανική. Και πως θα μπορούσε να είναι άλλη από την Αλεξία Μουστάκα που τραγουδά υπέροχα και παρουσιάζει το χαρακτήρα της γυναίκας που ψάχνει το νόημα της ζωής ακόμα και στο Βουδισμό; Την Ιωάννα Τσερκεζίδου που «ψάχνεται» και με γυναίκες; Τη Γεωργία Μπεκιάρη που βαριέται τους πάντες και τα πάντα με το φλεγματικό της χιούμορ; Ή τον Πέτρο Πέτρου που σαν γνήσιος μαμάκιας αντιδρά συγκαταβατικά σε ό,τι κι αν του λένε;
Πάρτε το ταίρι σας ή την παρέα σας και περάστε 100 λεπτά συγκινισιακής φόρτισης και γέλιου με αυτή την παράσταση, που θα σας μιλήσει για τη ζωή όπως τη ζούμε στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Εκεί που ζουν οι γκομενάρες σαν την Κατερίνα Λιάτση, που αυτοκαταστρέφεται στις σχέσεις της, έχοντας συνεχώς υποψήφιους γκόμενους γύρω της.