Πεμ08182022

Last update12:42:35 PM

RICKY FORD QUARTET

 

ricky ford quartet slide

RICKY FORD QUARTET

FT.

KIRL LIGHTSEY

ΔΥΟ ΕΚΛΕΚΤΟΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΤΖΑΖ

Παρασκευή 9 έωςΔευτέρα 12 Φεβρουαρίου

 

Δύο μεγάλες μορφές και ιστορικές προσωπικότητες της jazz θα παρουσιαστούν στην Αθήνα με το σχήμα αυτό. Ο μεγάλος τενόρος σαξοφωνίστας RickyFord επιστρέφει μετά από 20 και πλέον χρόνια  στην Ελλάδα και στο HalfNote, αυτή την φορά με το εξαιρετικό κουαρτέτο του, στο οποίο συμμετέχει κι ο ανεπανάληπτος πιανίστας KirkLightsey.

ORickyFord – αν και διατήρησε πάντοτε χαμηλό προφίλ- αναντίρρητα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις πλέον σημαντικές και πολυσχιδείς φιγούρες της τζαζ.  Η πορεία του ξεκινά από την Βοστώνη της Μασαχουσέτης  που γεννήθηκε, εκεί όπου τα τύμπανα ήταν η πρώτη του αγάπη.

Η μαγεία που άσκησε πάνω του ο τυφλός θρύλος σαξοφωνίστας RahsaanRolandKirk, τον έκανε να πρωτοδοκιμάσει σαξόφωνο σε ηλικία 15 ετών. Σε κάποιο club της Βοστώνης που έπαιζε ο μικρός, φαίνεται πως ενθουσίασε τον RanBlake, ο οποίος τον προσέλαβε και τον έπεισε να πάει στο κονσερβατόριο για να ακολουθήσει μουσικές σπουδές υψηλού επιπέδου με κορυφαίους δασκάλους όπως ο GunterSchuller ή ο GeorgeRussell.

Ο Ford είχε ήδη αρχίσει να θεωρείται ένας ξεχωριστός καλλιτέχνης πριν ακόμη συμπληρώσει τα 20 χρόνια του, πράγμα που εδραιώθηκε, όταν ενσωματώθηκε στην ιστορική DukeEllingtonOrchestra υπό τον MercerEllington,αλλά κυρίως όταν αμέσως μετά - αντικαθιστώντας τον GeorgeAdams - αποτέλεσε εκλεκτό συνεργάτη και μέλος της μπάντας του μυθικούCharlesMingus! Ακολούθησε μίααλληλουχία συνεργασιών με κορυφαίους άλλους καλλιτέχνεςμε πιο ξεχωριστές ίσως τις συνεργασίεςτου τον LionelHampton, τον MalWaldron και τον AbdullahIbrahim (DollarBrand) και το σχήμα του Ekaya. Οι επιρροές του και ο ήχος του πρόδιδε ίσως τη επίδραση στο παίξιμό του κυρίως από DexterGordon αλλά καιSonnyRollins.  Σε ηλικία μόλις 23 ετών ήταν ήδη πολύπειρος bandleader και κυκλοφόρησε τον πρώτο, δίσκο του με τίτλο “LoxodondaAfricana” που έκανε μεγάλη αίσθηση στο κόσμο της τζαζ. Θα ακολουθήσουν 22 προσωπικά άλμπουμ και μερικές εκατοντάδες ηχογραφήσεις σε συνεργασίες ή δίσκους άλλων.  Μερικοί ακόμη από αυτούς είναι οι θρύλοι YusefLateef, SteveLacy ή McCoyTyner

Η καθιέρωσή του πάντως ανάμεσα στους καλύτερους σαξοφωνίστες τoυ καιρού μας, τον έκαναν να αναπτύξει και μία σημαίνουσα δραστηριότητα γύρω από την μουσική. Εκτός από τις πυκνές εμφανίσεις του ανά τον κόσμο, για χρόνια διατήρησε πανεπιστημιακή θέση Μουσικών Σπουδών. Ίδρυσε και παραμένει καλλιτεχνικός διευθυντής σε διεθνές Φεστιβάλ jazz (Touchy), είναι ο καλλιτεχνικός σύμβουλος και μόνιμα συνεργαζόμενος της 18μελούς ZeBigBand, ενώ από το 2008 άνοιξε και γκαλερί την οποία και επιμελείται ο ίδιος αναπτύσσοντας επίσης δραστηριότητα και ..εικαστικού! Πρώτιστα και κύρια όμως είναι κι ένα τεράστιο κεφάλαιο στην jazz με έναν χαρακτηριστικό, καθηλωτικό,  προσωπικό hardbop ήχο στο παίξιμό του.

Στην επιστροφή του αυτή στην Ελλάδα, ο Ford συνοδεύεται από έναν παλιό συνεργάτη του και ιστορικό πιανίστα της jazz, τον 80χρονο KirkLightsey!  Ο γεννημένος στο Detroitθρυλικός Lightsey σπούδασε με την καθοδήγηση του JohnsonFlanagan αδελφού του TommyFlanagan και στις πρώτη ορχήστρα συνυπήρξε με τον RonCarter. H επαγγελματική του ενασχόληση με την μουσική ξεκίνησε από το σεξτέτο του HaroldBeansBowel, ενώ οι πρώτες σημαντικές συνεργασίες του ήταν με YusefLateef, την καταπληκτική MelbaListonτονCecilMcBeeαλλάκαι την με 4 Grammy βραβευμένη τραγουδίστρια ErnestineAnderson.OPharoahSanders, ο BobbyHutcherson, oSonnyStitt, oKennyBurrell, ηEstherPhillips αλλά και σπουδαία η συνεργασία με τον τεράστιο ChetBakerήταν σπουδαίες στιγμές στην πορεία του κορυφαίου πιανίστα.

Οι σπουδές του συμπληρώθηκαν και με κλασική παιδεία στο πιάνο και στις αρχές της δεκαετίας του 70’ είχε τις πρώτες δισκογραφικές του προσωπικές παρουσίες. Καθοριστική  φυσικά στιγμή στην ζωή του ήταν ότι μετακόμισε στο Παρίσι το 1993 όπου συνεργάστηκε με τον JohnnyGriffin, τον BennyGolson, τον FreddieHubbard αλλά κυρίως έγινε μέλος της μπάντας του DexterGordon, και αργότερα μέλος του supergroup των Leaders. Με τον RickyFordπρωτοσυνεργάστηκαν στα μέσα της δεκαετίας του 80’  και έκαναν μαζί 3 δίσκους αλλά παίζουν συχνά πυκνά έκτοτε αφού και οι δύο εδώ και τρεις και πλέον δεκαετίες έχουν κοινή έδρα το Παρίσι.  Το εξαιρετικό κουαρτέτο του RickyFord συμπληρώνεται από εξαιρετικούς Τούρκους μουσικούς, τον AyhanOztoplu στα τύμπανα και τον VolkanHursever στο μπάσο.    

Με τις εμφανίσεις του RickyFordQuartetμε τον KirkLightsey η μεγάλη jazzγιορτάζει κι από τις 9 έως και τις 12 Φεβρουαρίου 2018, ξεδιπλώνεται στην σκηνή του HalfNoteγια μία ακόμη φορά ένα μεγάλο κομμάτι της jazz ιστορίας! 

 

 

RickyFord – τενόρο σαξόφωνο

KirkLightseyπιάνο

VolkanHulseverμπάσο

AyhanOztopludrums

 

 

 

HALFNOTEJAZZCLUB

Τριβωνιανού 17, Μετς

 

Ώρα έναρξης: Παρ. & Σαβ.: 22.30, Κυρ. & Δευτ.: 21.30

Είσοδος: 20 ευρώ (μπαρ), 25 ευρώ (Β’ Ζώνη), 30 ευρώ (Α’ Ζώνη)

 

*** την Δευτέρα 12/2 έκπτωση 5 ευρώ σε όλες τις ζώνες για

κατόχους κάρτας ανεργίας και φοιτητές

 

Προπώληση:www.viva.gr

Καταστήματα: SevenSpots, ReloadStores, MediaMarkt, Βιβλιοπωλεία Ευριπίδης
Πληροφορίες - Κρατήσεις:
210 9213310

 

www.halfnote.gr

www.facebook.com/halfnote.gr

Share on Myspace
ΝΕΑ