DIGITAL REVOLUTION
- Λεπτομέρειες
- Δημοσιεύτηκε στις 03 Δεκεμβρίου 2015
- Γράφτηκε από τον/την Lefteris
30-11-2015 Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών, ΑΘΗΝΑ
Η έκθεση αυτή ισορροπεί αξιοθαύμαστα ανάμεσα στην τεχνοκρατική της πλευρά και στην αντίστοιχη καλλιτεχνική. Η video art κουλτούρα είναι αρμονικά δεμένη στον εκθεσιακό χώρο της Στέγης με την παρουσίαση των τεχνολογικών μέσων, που αποδείχτηκαν σημαντικά στην εξέλιξη της ψηφιακής τεχνολογίας. Ανάμεσα τους είναι και τα θρυλικά Apple II και Commodore Pet των late 70s. Μεγάλο παρών δίνει ο Atari 520 με το midi του που έφερε επανάσταση στη μουσική στα mid 80s.
Η συλλογή με τα video games θα σας συναρπάσει με την παρουσία του Super Mario Bros του 1985, το οποίο μπορείτε να παίξετε με τα χειριστήρια της εποχής! Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με το τρομερό gameboy, που έφερε επανάσταση στο χώρο των φορητών παιχνιδομηχανών. Μεγάλη απούσα από τα video games είναι η Amiga που ήταν το Playstation των late 80s μέχρι early/mid 90s. Επίσης λάμπει με την απουσία του το πρωτοποριακό Vectrex με τα φοβερά διανύσματα στην οθόνη του, που ακόμα και σήμερα θεωρείται πρωτοποριακή παιχνιδομηχανή! Μπορεί να λείπουν αυτά τα δύο σημαντικά εκθέματα, αλλά συνολικά η έκθεση είναι υπερπλήρης και χορταστική.
Μεγάλη εντύπωση προκαλούν τα πρώτα video art, όπως επίσης και τα πρώτα sites στον κυβερνοχώρο με art προσέγγιση. Προσωπικά μου προκάλεσε εντύπωση η δήλωση που υπάρχει σε ένα από αυτά, λέγοντας μεταξύ άλλων το πόσο σημαντικό πεδίο είναι ο κυβερνοχώρος. Κι αυτό γιατί μέσα σε αυτόν μπορούν ελεύθερα να εκφραστούν οι καλλιτέχνες, χωρίς να περιορίζονται από τις αγκυλώσεις και τις νοοτροπίες των εκθεσιακών χώρων. Αυτό το γεγονός ας μας προβληματίσει και ας μας κάνει να χαρούμε περισσότερο μια τέτοια έκθεση, που πολύ δύσκολα θα επαναληφθεί αντίστοιχη της στη χώρα μας.
Θα σας πάρει τουλάχιστον μια ώρα για να χορτάσετε τα εκθέματα που είναι στο υπόγειο της Στέγης.
Το σημαντικότερο, όμως, έκθεμα του υπογείου της Στέγης είναι η εγκατάσταση (installation) Pyramiθι (2014). Ο will.i.am και ο Yuri Suzuki έφτιαξαν ένα φοβερό video clip με ένα κεντρικό πρόσωπο, που εμφανίζεται σχεδόν τρισδιάστατο. Αν κινηθείτε στην σκοτεινή αίθουσα θα έχετε την ψευδαίσθηση ότι κινείται το πρόσωπο!
Επόμενη στάση είναι στον τρίτο όροφο της Στέγης, όπου υπάρχουν οθόνες με animation επηρεασμένο από την πρώτη εποχή των κινούμενων εικόνων. Ουσιαστικά σε αυτό το χώρο παρατίθεται η φύση των animation, που είναι σχεδιασμένες εικόνες η μια μετά την άλλη. Όλο αυτό το installation είναι του 2014.
Στο φουαγιέ του τετάρτου ορόφου υπάρχουν ανεξάρτητα video games που σας περιμένουν να τα παίξετε. Είναι και το αγαπημένο μέρος των νεαρότερων ηλικιών, που δεν έχουν ζήσει την κυκλοφορία τους και έχουν εδώ τη μοναδική δυνατότητα να τα παίξουν αυτά τα μοναδικά παιχνίδια με το τόσο εύχρηστο game play τους.
Εκτός της Στέγης φιλοξενούνται δύο εγκαταστάσεις (installations). Η πρώτη είναι πίσω από τη Στέγη και η αναφορά της είναι στα στοιχεία των lasers. Σε μια σκοτεινή αίθουσα υπάρχουν lasers από την οροφή και με τις κινήσεις των χεριών μετακινούνται δημιουργώντας σχήματα στο πάτωμα! Πραγματικά φοβερή αίσθηση θα νιώσετε όταν κάνετε κύκλο με τα χέρια σας και «παγιδεύσετε» στην αγκαλιά σας ένα laser!
Το δεύτερο installation φιλοξενείται στο Odeon Star city δίπλα από τη Στέγη και είναι το magnum opus του Digital Revolution. Σε μια σκοτεινή αίθουσα υπάρχει μια γιγαντιαία οθόνη χωρισμένη σε τρία μέρη. Επάνω τους προβάλλονται και ακούγονται πουλιά να πετάνε. Προχωρώντας προς την οθόνη, προβάλλεται η φιγούρα σας με μαύρο πλαίσιο. Αν βρίσκεστε στην πρώτη οθόνη βγαίνουν πουλιά από μέσα σας, αν είστε στη μεσαία τα πουλιά επιτίθεται πάνω σας, ενώ αν είστε στην τρίτη βγάζετε φτερά και πετάτε! Πραγματικά μοναδική εγκατάσταση και σαν σύλληψη και σαν υλοποίηση!
Η έκθεση αυτή θα μείνει στην ιστορία. Έχετε περιθώριο μέχρι τις 10 Ιανουαρίου για να βιώσετε την ανεπανάληπτη εμπειρία της ψηφιακής τεχνολογίας από το απώτερο παρελθόν των 70s μέχρι το πιο πρόσφατο. Σας προτείνουμε να πάτε με παρέα και να διαδράσετε με όλα τα εκθέματα της. Μην το χάσετε!
Σημείωση: Οι φωτογραφίες έχουν παραχωρηθεί από την ομάδα φοιτητών του τμήματος Ψυχολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, που με συνόδευσαν στην έκθεση (Σαρτζετάκη Άντα, Κατσαρού Ισμήνη, Χαρίτος Αλέξιος)