Τετ01162019

Last update12:42:35 PM

Export to ical format

Ο Ξένος

Ο Ξένος 

Title:
Ο Ξένος
When:
23.10.2017 21:15 - 03.04.2018
Where:
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ - Μεταξουργείο
Category:
ΘΕΑΤΡΙΚΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Description

Ο «Ξένος», του Αλμπέρ Καμύ, παίρνει νέα παράταση, λόγω συνεχόμενων sold out, έως 27 Φεβρουαρίου 2018 στο θέατρο «Από Μηχανής» κάθε Δευτέρα & Τρίτη στις 21:00, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Τσιάμη, με τους Γεράσιμο Μιχελή, Κλεοπάτρα Μάρκου και Μιχάλη Βαλάσογλου.

Αξίζει να αναφέρουμε και τις πολύ επιτυχημένες συζητήσεις με καλεσμένους, μετά την παράσταση, με αποκορύφωμα την Δευτέρα 05 Φεβρουαρίου όπου καλεσμένη ήταν η η διδάκτωρ φιλολογίας και θεατρολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ελένη Γκίνη, η οποία συνέβαλε τα μέγιστα ώστε να γίνει μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση με το κοινό και τους συντελεστές, σχετικά με τον "Ξένο" και τον Αλμπέρ Καμύ.

Λίγα λόγια για το έργο

Ο Ξένος σύμφωνα με τον Αλμπέρ Καμύ, είναι η ιστορία ενός ανθρώπου που δίχως τίποτα το ηρωικό στη συμπεριφορά του, δέχεται να πεθάνει για την αλήθεια. «Ο Μερσώ αρνείται να πει ψέματα, τον κινεί μόνο το πάθος του απόλυτου. Αυτό και μόνο τον τοποθετεί εκτός κοινωνίας, για την οποία είναι ένας ξένος. Προσπάθησα ν' αποδώσω με τον ήρωα μου τον μοναδικό Χριστό που μας αξίζει.»

YouTube trailer: https://www.youtube.com/watch?v=BM6NhLIVsLs

Ο ήρωας του καταδικασμένος σε θάνατο για τον φόνο ενός Άραβα βρίσκεται μπροστά σε όλα τα μεγάλα ερωτήματα της ζωής και του νοήματός της. Χωρίς ποτέ να δίνει κάποια οριστική απάντηση, η ατομική του εξέγερση είναι τελικά αυτή που τον οδηγεί στην αποδοχή και την υπέρβαση της κατάστασής του.

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Τσιάμης και οι ηθοποιοί της παράστασης, Γεράσιμος Μιχελής, Κλεοπάτρα Μάρκου, Μιχάλης Οικονόμου και Μιχάλης Βαλάσογλου, ανασυνθέτουν και παρουσιάζουν το έργο με άξονα τα κεντρικά θέματά του -θνητότητα, μητέρα, χρόνος, δικαιοσύνη, παράλογο και εξέγερση- αναδεικνύοντας επί σκηνής τόσο την ιστορία όσο και τον φιλοσοφικό πυρήνα του έργου, σε ένα ζωντανό σκηνικό διάλογο του Ξένου με τον Μύθο του Σίσυφου, το μνημειώδες δοκίμιο του μεγάλου Γάλλου στοχαστή.

Ο Αλμπέρ Καμύ (Albert Camus, 7 Νοεμβρίου 1913 - 4 Ιανουαρίου 1960) γάλλος μυθιστοριογράφος, θεατρικός συγγραφέας και δοκιμιογράφος, γεννήθηκε στην Αλγερία. Το 1935 ιδρύει το Θέατρο της Εργασίας, αργότερα το μετονομάζει σε Θέατρο της Ομάδας και εργάζεται για αυτό ως σκηνοθέτης, διασκευαστής και ηθοποιός. Τα μυθιστορήματά του Ο Ξένος και Η Πανούκλα, τα θεατρικά του έργα Καλιγούλας και Οι δίκαιοι και τέλος τα φιλοσοφικά του δοκίμια Ο Μύθος του Σίσυφου και Ο Επαναστατημένος Άνθρωπος συγκαταλέγονται στα σπουδαιότερα κείμενα του 20ου αιώνα Το 1957 βραβεύεται με το Νόμπελ Λογοτεχνίας για το σύνολο του έργου του.

Σημείωμα Σκηνοθέτη

Οι λόγοι ενασχόλησης ενός σκηνοθέτη και μίας ομάδας ηθοποιών με ένα έργο ποικίλουν. Ένας όμως είναι αυτός που οφείλει σε κάθε περίπτωση να υπάρχει και που μπορεί να κινήσει μια θεατρική διαδικασία ουσιαστικά και δημιουργικά. Αυτός ο λόγος δεν είναι άλλος από την ανάγκη να ανακαλύψεις, από την επιθυμία να γνωρίσεις, την διάθεση να μην επαναλάβεις αλλά να αλλάξεις μέσα από το έργο του συγγραφέα και μέσα από το έργο σου. Να μην είσαι ο ίδιος σκηνοθέτης, ο ίδιος ηθοποιός, ο ίδιος θεατής μετά από αυτό. Η αλήθεια είναι πως κάποια έργα και κάποιες διαδικασίες προσφέρουν αυτή την δυνατότητα περισσότερο από άλλες.

Ο Ξένος του Αλμπέρ Καμύ είναι μια πρόκληση στη συνήθεια. Ένα κάλεσμα για μια διαυγή οπτική της ζωής. Μια αδιάκοπη αναζήτηση νοήματος σε έναν κόσμο παράλογο.
Ο Καμύ μεταφέροντάς μας στην θέση του Ξένου μας διδάσκει. Αποκαλύπτει μια θέση απαλλαγμένη από συνήθειες, ασφάλειες, συμβάσεις και βεβαιότητες. Μια θέση που εντοπίζει στους κοινωνικούς ρόλους τον εγκλωβισμό της ύπαρξης. Ο Ξένος μας καλεί να δούμε καθαρά, και για να δούμε πιο καθαρά χρειάζεται να δούμε διαφορετικά.
Να δούμε διαφορετικά και το ίδιο το θέατρο και τις δυνατότητές του.

Μέσα στην ιστορία του Ξένου συναντάμε την φιλοσοφική σκέψη του Καμύ πάνω στα θέματα που τον απασχόλησαν στο σύνολο σχεδόν του έργου του (Θάνατος, Μητέρα, Χρόνος, Νόημα, Παράλογο, Δικαιοσύνη, Βία, Εξέγερση κ.α.). Για την θεατρική του μεταφορά ανασυνθέτουμε την ιστορία του Ξένου κυρίως βάσει των θεμάτων του και λιγότερο των γεγονότων του. Εστιάζουμε έτσι στην ανάπτυξη της σκέψης του συγγραφέα γύρω από αυτά και στην ανάδειξη του πυρήνα και της κύριας αίσθησης του έργου.

Ο Ξένος μας συνδιαλέγεται σκηνικά με τον Μύθο του Σίσυφου (Δοκίμιο του Α.Καμύ γραμμένο την ίδια περίοδο και δημοσιευμένο το ίδιο έτος με τον Ξένο, 1942) σε μια παράλληλη και διαρκή αναφορά σε αυτόν, ως σύμβολο της μοίρας του ήρωα του Ξένου, αλλά και της ανθρώπινης μοίρας ευρύτερα. Ο Καμύ μας λέει πως "Πρέπει να φανταστούμε τον Σίσυφο ευτυχισμένο", το ίδιο ισχύει και για τον Ξένο.

Δημήτρης Τσιάμης

Είδος: Δραματοποιημένη λογοτεχνία

Συντελεστές

Σκηνοθεσία - Δραματουργική επεξεργασία: Δημήτρης Τσιάμης
Σκηνογραφία: Γιάννης Θεοδωράκης
Κινησιολογία: Ελένη Χατζηγεωργίου
Μουσική: Λάμπρος Πηγούνης
Φωτισμοί: Σάκης Μπιρμπίλης
Ενδυματολογία: Βασιλική Σύρμα
Βοηθός σκηνοθέτη: Ειρήνη Δένδη
Φωτογραφίες: Δομινίκη Μητροπούλου
Σκηνοθέτης teaser: Γιώργος Αποστολόπουλος
Οργάνωση παραγωγής: Δήμητρα Κόλλια
Δημόσιες σχέσεις & επικοινωνία: Χρύσα Ματσαγκάνη, Κωνσταντίνος Πλατής

Ερμηνεύουν
Γεράσιμος Μιχελής
Κλεοπάτρα Μάρκου
Μιχάλης Βαλάσογλου

Πληροφορίες:

Παραστάσεις
Έως 27 Φεβρουαρίου 2018

Ημέρες & ώρες παραστάσεων
Δευτέρα: 21:00
Τρίτη: 21:00 (Ακολουθεί συζήτηση για 45 λεπτά με τους συντελεστές)

Τιμές εισιτηρίων
Γενική Είσοδος: 12 ευρώ
Φοιτητικό, ανέργων: 8 ευρώ
Ατέλειες ηθοποιών: 5 ευρώ

Προπώληση εισιτηρίων
https://www.viva.gr/tickets/theater/theatro-apo-mixanis/o-xenos/

Διάρκεια παράστασης
90' χωρίς διάλειμμα

Facebook Page
https://goo.gl/VMqy3L

Venue

Map
Venue:
ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ
Street:
Ακαδήμου 13
ZIP:
10436
City:
Μεταξουργείο
State:
Αθήνα
Country:
Greece

Description

Το 1995, περπατώντας σε κάποιον πεζόδρομο στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας με έναν φίλο, σταθήκαμε μπροστά σ' ένα παλιό εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο - μηχανουργείο. 'Αυτό εδώ πουλιέται', μας είπε ο φίλος μας. Με δυσκολία σκαρφαλώσαμε στον τοίχο για να κοιτάξουμε μέσα από τα σπασμένα τζαμάκια των παραθύρων της πρόσοψης. Σκοτάδι, μυστήριο και σκουπίδια.

Ονομάσαμε το θέατρό μας ΑΠΟ ΜΗΧΑΝΗΣ ΘΕΑΤΡΟ, συνδυάζοντας έτσι την παλιά χρήση του χώρου με την καινούργια του: Μηχανουργείο - Θέατρο. Η αγορά του κτιρίου έγινε το Μάϊο του 1995. Αμέσως βάλαμε μπρος τα σχέδια για την πραγματοποίηση μίας παράστασης, χρησιμοποιώντας ατόφιο το περιβάλλον του χώρου, που είχε υπάρξει διαδοχικά: εργοστάσιο ηλεκτρικών σιδήρων το 1935, τυπογραφείο το 1952 και από το 1982, μετά το κλείσιμο του τυπογραφείου, καταφύγιο περιθωριακών και οικονομικών μεταναστών.

Αυτή η παράσταση ήταν ο 'Πενθέας Πάσχων', που ενσωμάτωσε τα υλικά και την όψη του παλιού εργοστασίου - τυπογραφείου - καταφυγίου στο σκηνογραφικό της χώρο. Φυσικά, η μινιμαλιστική αυτή άποψη για το ανέβασμα μίας παράστασης, παρ' όλη τη γοητεία της, δεν μπορούσε να είναι βιώσιμη.

Το θέατρο ανακαινίστηκε το 1997. Δόθηκε μεγάλη προσοχή στη λειτουργικότητα του χώρου ως θέατρο, με έμφαση στο μέγεθος της σκηνής, την άνεση των ηθοποιών και την ευχάριστη παραμονή των θεατών. Στοιχεία που μνημονεύτηκαν και επαινέθηκαν αργότερα στις κριτικές που γράφτηκαν για τις παραστάσεις του θεάτρου.
Χρήστος Βαλαβανίδης - Ασπασία Κράλλη

Registration