Τετ01162019

Last update12:42:35 PM

O ΧΟΡΟΣ ΤΟΥ ΘΑΝΑΤΟΥ

 

 

4-1-2012 Θέατρο Αλμα, ΑΘΗΝΑ

 

xoros thanatou theatre 1   Ένα σκηνικό φτιαγμένο σαν κλουβί δημιουργεί στο κοινό συναισθήματα φυλακής με άμεσο τρόπο. Ήδη η συμβίωση του Έντγκαρ και της Αλίς  σε ένα απόμερο και απομονωμένο νησάκι του αρχιπελάγους της Στοκχόλμης κάνει εντονότερη την αίσθηση αυτή.

  Ο έγγαμος βίος τους εδώ και 25 χρόνια δεν ήταν παρά μια σχέση αλληλεξάρτησης και αρρωστημένης συνήθειας.

  Ο Έντγκαρ, ένας Λοχαγός ζώντας τη ζωή του πειθαρχημένα και στυγνά μαθημένος από την πίεση και την αλαζονεία των ανώτερων του, έχει περάσει όλα τα κατάλοιπα στο σπίτι του αλλά και τους συγχωριανούς του. Δε σταματά ακόμα και την ώρα που το πρόβλημα της υγειάς του τον προειδοποιεί για το τέλος, που τόσο φοβάται! Συνεχίζει να φέρεται αλαζονικά απέναντι ακόμα και στο Χάρο, αλλά και στην γυναικά του. Μονίμως φωνάζουν ο ένας στον άλλο πως η μόνη απελευθέρωση τους είναι η λύτρωση που θα τους φέρει ο θάνατος!

  xoros thanatou theatre 2 Με λόγια υποτιμητικά εξοντωτικά ταπεινωτικά και ειρωνικά καταφέρνουν να έχουν επιβιώσει μέσα σ’αυτή τη φυλακή με θέα το αρχιπέλαγος. Η γαλήνη που προξενεί μια τέτοια θέα στη δική τους περίπτωση πληγώνεται και μόνο ηρεμία δεν έχει καταφέρει να δώσει.στη συμβίωση τους.

   Με τον  ερχομό ενός τρίτου προσώπου αρχίζει μια λυσσαλέα πάλη μεταξύ τους, και οι δυο τους καταπιάνονται πάνω του και ζητούν μια διέξοδο από αυτή τη φυλακή που έφτιαξαν και οι δύο τους. Με την παρουσία του αρχίζουν να βγαίνουν στο φως όλα τα κατακάθια που είχαν ποτίσει την ψυχή τους,  ιδίως όταν η Αλις παίρνει την ηρωική απόφαση να εγκαταλείψει τον άντρα της μαζί του!

   xoros thanatou theatre 3Ο Γιώργος Μιχαλακόπουλος οπτικοποιεί μοναδικά τον δύστροπο και μονόχνωτο χαρακτήρα του λογαχού Εντγκαρ, δημιουργώντας στη σκηνή του θεάτρου το ιδανικό «αρνητικό» απέναντι στην αεικίνητη και νευρική γυναίκας του! Η Κατερίνα Μαραγκού δείχνει να είναι το κεντρικό πρόσωπο στη σκηνή, αποδίδοντας το χαρακτήρα της Αλις με κίνηση, που προδίδει το γεγονός ότι σαν χαρακτήρας είναι πρώην ηθοποιός. Η ικανότητα της να παγιδεύει το κοινό στα αληθοφανή της ψέματα είναι ίσως και το σημείο κλειδί της παράστασης, στην οποία ο Νίκος Αλεξίου φορτώνεται ως Κουρτ τα ψυχολογικά βάρη της δυσλειτουργικής τους σχέσης.

   xoros thanatou theatre 4Στο τέλος το ζευγάρι σε μια αποκαλυπτική σκηνή, ανακαλύπτει την πηγή έμπνευσης του έργου αυτού. Ανεβαίνει στη σκηνή του θέατρου Άλμα με αφορμή τα 100 χρόνια από το θάνατο του συγγραφέα του, Αυγούστου Στρίντμπεργκ. Το έργο αυτό του Σουηδού συγγραφέα χρονολογείται από το 1901 και είναι από τα τελευταία της ζωής του.

 

 

Share on Myspace
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ