Τετ01162019

Last update12:42:35 PM

BOLLYWOOD SHOW

 

 

23-1-2012 @ Θέατρο Badminton, ΑΘΗΝΑ   bollywood show 2012 2Στην Αθήνα, που το τελευταίο διάστημα όλα μοιάζουν ίδια, για μία και μόνο βραδιά, φιλοξενήθηκε στο θέατρο Badminton ένα διαφορετικό θέαμα απ' οτι έχουμε συνηθίσει ... το Bollywood show. Σε μία σχεδόν γεμάτη αίθουσα παρουσιάστηκε ένα πολύχρωμο μουσικοχορευτικό υπερθέαμα με ένα «πικοίλο» κοινό από κάτω, από τον απλό Ινδό μετανάστη και το καθημερινό Έλληνα πολίτη μέχρι και εγχώριες προσωπικότητες του καλλιτεχνικού χώρου. Αν και μικρή η σκηνή για μία τόσο μεγάλη αίθουσα κατόρθωσε να κρατήσει το κοινό σε εγρήγορση αλλά και να το παρασύρει στον ινδικό πολιτισμό για περίπου δύο ώρες.


   Ανοίγοντας η αυλαία παρουσιάζεται στην οθόνη ο Θεός Shiva ως Nataraja ή αλλιώς ως Θεός – βασιλιάς του χορού ενώ μία σκιά αρχίζει να αιωρείται επάνω στη σκηνή. Ήχος από τα κουδουνάκια στα πόδια της χορεύτριας εξαπλώνεται σε όλο το θέατρο και αυτό αποτελεί το σήμα εκκίνησης ενός ταξιδιού σε έναν «άλλο» κόσμο. Κινηματογραφικά τραγούδια από την δεκαετία του 1970 έως σήμερα παίρνουν σάρκα και οστά πάνω στη σκήνη με τα πιο γνωστά από αυτά το «Ringa Ringa» από τη ταινία Slumdog Millionaire, το «Dart’e Disco» από το Om Shanti Om και το «Marjani» από το Billu the Barber. Οι ομάδες των χορευτών παρουσίασαν χορούς από την Ινδία, που λαμβάνουν χώρα σε διάφορες εκδηλώσεις όπως θρησκευτικές γιορτές και γάμους. Όλος αυτός ο χορός ήταν ενταγμένος σε αυτά τα τραγούδια, τα οποία ακούγονταν μαγνητοσκοπημένα. Οι ιδιαίτερες χορευτικές κινήσεις όπως η εκλεπτυσμένη και ταυτόχρονα «άγρια» κίνηση των χεριών και το περίεργο - σπασμωδικό κούνημα του κεφαλιού έκαναν το κοινό να απορεί πως το καταφέρνουν και πολλούς να προσπαθούν να το υλοποιήσουν εκείνη τη στιγμή. Η ένταση, που έβγαζε ο ρυθμός των σωμάτων των χορευτών έδειχνε πως ήταν αρκετό επάνω στη σκηνή. Ο σκηνοθέτης της παράστασης δεν είχε τοποθετήσει τίποτα άλλο παρά μία οθόνη, η οποία άλλαζε εικόνες ανά τραγούδι. Οι φωτογραφίες, που παρουσιάζονταν στο πίσω μέρος της σκηνής ήταν άλλωτε από ταινίες του Bollywood ανάλογες με εκείνες των τραγουδιών και άλλοτε διάφορα σκίτσα εμπνευσμένα από το ινδικό περιβάλλον. bollywood show 2012 1  Τα κοστούμια ήταν ασύλληπτα φανταχτερά, σε σημείο ίσως υπερβολής. Αν και έμοιαζαν με τα καθημερινά ρούχα των Ινδών δεν εξέπεμπαν την ίδια γοητεία. Υποθέτω πως τα περισσότερα ρούχα ήταν φτιαγμένα από σατέν ύφασμα, γιατί είχαν μία ιδιαίτερη λάμψη επάνω στη σκηνή. Κάνοντας βέβαια και το δικηγόρο του διαβόλου, μπορεί να μη θύμιζαν όλα εκείνα τα ρούχα που έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε στις ινδικές ταινίες, αλλά ήταν θεατρικά φτιαγμένα κατάλληλα για να υλοποιηθεί αυτή η παράσταση. Ήταν έτσι διαμορφωμένα, ώστε να γίνονται διακριτοί οι χορευτές από όλες τις πλευρές του θεάτρου ακόμα και από το πιο μακρινό σημείο από τη σκηνή.

   Όσοι ασχολούνται με το Bollywood θα πρέπει να κατάλαβαν ότι στο χορευτικό σημείο που ακουγόταν το μουσικό κομμάτι «Dart’e Disco», η σκηνή άδειασε. Το κομμάτι αυτό το είχε ερμηνεύσει στην ταινία Om Shanti Om ο διασημότερος ηθοποιός της Ινδίας ο Shahrukh Khan. Η σκηνική του παρουσία σε αυτό το κομμάτι ήταν αρκετά «αισθησιακή» ενώ οι χορευτικές του κινήσεις ήταν μοναδικές. Βλέποντας το κεντρικό χορευτή του show να προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις του αλλά και να προσποιείται πως το ερμηνεύει, έκανε το χορευτικό θέαμα για κάποια λεπτά να πέσει σε λήθαργο και η μουσική υπόκρουση να καλύπτει όλο εκείνο το χορευτικό που διαδραματιζόταν επάνω στη σκήνη.

  bollywood show 2012 3  Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια να αναδειχθεί το Bollywood στην Ελλάδα, με την πρώτη να εντοπίζεται στην παρουσίαση της ταινίας Slumdog Millionaire. To Bollywood show είχε τεράστια επιτυχία και έκανε πολλούς να το δουν με άλλο μάτι. Οι οπαδοί αυτής της νέας μανίας αυξάνονται όλο και περισσότερο και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ωθούν όλο και περισσότερους διοργανωτές να κοιτάξουν την άλλη πλευρά του νομίσματος. Μετά από μία νύχτα με μπολλυγουντιανό χρώμα δημιουργούνται ελπίδες για όλο και μεγαλύτερη επαφή με έναν κόσμο άγνωστο προς το ελληνικό κοινό, το Bollywood.

bollywood show 2012 4

 

 

 

 

Share on Myspace
ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΕΙΣ